Uluslararası bir araştırma ve ihtisas üniversitesi olarak kurgulanan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’nin Kütüphanesi üniversitemizin amaç, misyon ve vizyonuna uygun olarak günün en son teknolojileri kullanılarak yapılandırılmaktadır.
Yenilikçi, akılcı ve akademik etik kurallar çerçevesinde kaliteli bilgi hizmetleri üretmek, bireysel ve kurumsal işbirliği ile iletişim kanallarını etkin kullanarak ulusal ve bölgesel düzeyde dinamik bir kütüphane olmayı hedeflemektedir.
Kütüphane, üniversitemizin eğitim, öğretim, araştırma ve toplumsal etkinliklerini desteklemek için farklı türden bilgi kaynaklarını (basılı ve elektronik kitaplar, dergiler, online veritabanları) kullanarak, ileri görüşlü, bilgi üreten, insan odaklı bakış açısıyla, hizmet vereceği kullanıcı gruplarının (öğrenci, idari ve akademik personel ile üniversitenin tüm paydaşları) zamanla değişen bilimsel, akademik ve entelektüel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, kaliteli bilgi hizmetleri üreterek ve gerekli ortamı sağlayarak, kullanıcılarının hayat boyu öğrenme aktivitelerini destekleyecektir.
Ülkemizin sektöründe ilk ihtisas üniversitesi olma özelliğini taşıyan Üniversitemizin Kütüphanesi, bu özelliğe uygun olarak bu konuda ülkemiz için bir başvuru merkezi olma hedefindedir.
Kütüphane, bilimsel çalışma, eğitim ve araştırmalarda yararlanmak üzere gerekli bilgi kaynaklarından koleksiyonunu oluşturmak, bu bilgi kaynaklarını ihtiyaç sahiplerinin kullanımına hazır hale getirmek ve bilgi ihtiyaçlarını karşılamak, ayrılmaz parçası bulunduğu öğretim kadrosunun amaçlarının gerçekleşmesine dinamik bir şekilde katılmak, çağın gereksinimlerine uygun gelişmeleri ve araştırmaları takip etmek amacı ile kurulmuştur.
Üniversitedeki kütüphane hizmetlerinin, Merkez Kütüphane çevresi içinde örgütlenmesi ve yürütülmesi esastır.
Merkez Kütüphaneye bağlı olmak ve teknik hizmetleri Merkez Kütüphane tarafından yürütülmek şartıyla, ana yerleşim alanı dışındaki diğer birimlerde birim kütüphaneleri kurulabilir.
Kütüphanenin koordinasyonu, yönetimi ve sağlayacağı hizmetler aşağıdaki organlarca yürütülür;
Kütüphane koleksiyonun eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerine uygun şekilde geliştirilmesi, kullanıcıların hizmet ve olanaklardan en etkin şekilde yararlanabilmesi ayrıca Kütüphane ile kullanıcılar arasındaki iletişimin sağlanması ve yürütülmesi amacıyla oluşturulmuştur.
Kütüphane Komisyonu;
Kütüphaneden sorumlu Rektör Yardımcısının Başkanlığında, Kütüphane Ve Dokümantasyon Daire Başkanı, Fakülteler, MYO, Hazırlık Okulu Müdürlüğünden birer öğretim elemanı ve Öğrenci Konseyinden seçilen bir temsilciden oluşur.
Komisyon eğitim dönemlerinin başında yılda bir kez toplanır.
Kütüphane Komisyonu;
Alınan kararlar Rektörlük Makamının onayına sunulur.
Üniversitedeki kütüphane hizmetleri Kütüphane Ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Başkanlığa bağlı Teknik Hizmetler, Okuyucu Hizmetleri ve Otomasyon Hizmetleri Bölümü Sorumluları ile düzenlenir ve yürütülür. Kurulan kütüphaneler, Kütüphane Ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı genel koordinatörlüğü altında görev yaparlar ve Kütüphane Ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’na karşı sorumludurlar.
Kütüphane Ve Dokümantasyon Daire Başkanı aşağıdaki görevleri yapar.